25. listopadu 2013

POD LUPOU: Kinesio Tape, zázračná "izolepa"


Zdravím vás!

No jo, jako vždy prostě nestíhám... Nabrala jsem si toho v tomhle semestru nějak moc, pomalu mi to padá na hlavu, ale jelikož jsem jako Hrdý Budžes, tak vytrvám! Dneska mám pro vás článek o jedné úžasné věcičce, se kterou jsem měla tu čest se osobně seznámit a olepit se s ní :D Určitě jste o téhle magické lepence slyšeli (nebo už viděli různě barevně polepená kulturistická těla :D), pokud ne, mám pro vás pár informací a tipů o tom, jak to funguje, k čemu je dobrá a jak s ní manipulovat. Tímto vám představuji Kinesio Tape!


Když mi fyzioterapeut řekl, že bych si měla na svoje koleno pořídit jakýsi "tejp", přišlo mi to hrozně divné. Už jsem to samozřejmě viděla různě na internetu, všude lidé oblepení pestrobarevnými žížalami... Proč bych si ale měla kupovat nějakou drahou lepící pásku a omotávat si s ní tělo? Na co je to dobré a čím se to jako liší od normální náplasti? Ortéza nestačí? I přes mé pochybnosti jsem si nakonec tu pásku za nějaké tři stovky pořídila a přinesla ji na rehabilitaci, aby mě s ní pan fyzioterapeut olepil :D No a jak to funguje?

1. "VO-CO-DE"
Tuto chytrou pásku vymyslel už v 70. letech japonský chiropraktik Dr. Kenzo Kase. Nazývat se dá různě, podle způsobu využití, známá je taky jako Kinezio-Tape, Medi-Tape či Aku-Tape. Tejp je vyroben na bázi bavlny s elastickými vlastnostmi podobnými jako kůže, takže k ní velmi dobře přilne, umožňuje svalům normálně pracovat a nijak je neomezuje, což třeba taková ortéza neumí. Pozitivně ovlivňuje funkci svalů, kloubů a lymfatického systému.

2. MATERIÁL
Tejp je elastický a roztažitelný na 60-80 % jako lidská kůže, stejně tak je srovnatelný s kůží co se týče váhy a tloušťky. Propuští vodu i vzduch a díky akrilátovému lepidlu je citlivý na teplo. Také je voděodolný, takže se s ním dá v pohodě koupat (i v bazéně) a dá se nosit týden až dva, podle místa na těle a podle značky tejpu. Dá se ooohromně roztáhnout, je hypoalergenní, prodyšný, parádně pružný a k tomu pěkně barevný :)

3. NA CO ŽE TO JE DOBRÝ?
Tejp se nejčastěji používá právě k zafixování a podpoře nějakých svalů, kloubů apod., ke zvýšení rozsahu pohybu, k prevenci nějakého úrazu, ke zmírnění bolesti. Dále je využíván k obnově toku lymfy a krve a k napravování kloubních problémů.


4. OSOBNÍ ZKUŠENOST
Momentálně mám kolem kolene oblepenou čtvrtou várku pásky. Pořídila jsem si ji od značky tape original a musím ji teda pochválit. Drží 7-8 dní i při mé přehnané hygienické hysterii (sprcha většinou 2x denně :D). Čéšku mám skvěle zafixovanou a i po skončení rehabilitace si to umím oblepit sama, a to je co říct :D Jinak mi byla doporučena značka NASARA, že prý vydrží nejdéle, ale je toho na trhu opravdu hodně. Cena se pohybuje kolem 200-300 Kč a dá se pořídit v běžných ortopedických pomůckách nebo na internetu.

5. JAK NA TO?
Postupů na tejping je možná tisíc. Když si to zadáte do vyhledávače na Youtube, vyjede vám toho opravdu spousta (i česky). A dá se otejpovat úplně, úplně všechno :D Zásadní věc před nalepováním je ale dle mého rehabilitačního mít určené místo zcela čisté, suché, bez chlupů (jinak by to prý mohlo hodně bolet). Jakmile to nalepím, musím to už takhle nechat. A při sundavání se musí postupovat jemně, aby si člověk nestrhl kůži (i to se prý někomu stalo, au!).

No a takhle to teď nosím krásně olepené fialkovou náplastí, která mi ladí ke cvičebnímu úboru :D


Takže to by bylo k tejpování. Osobně to můžu skutečně jen doporučit, teda z hlediska mého kolene, které teď zase pomalu ale jistě zvládá dřepy, výpady a turecké sedy! Až budu smět na jaře vyběhnout, tak prý radši s tímhle, takže jsem zvědavá, jak to bude pomáhat i při tom běhu.

Máte vy s tejpem nějakou dobrou/špatnou zkušenost? Popřípadě s jakou konkrétní značkou? Určitě dejte vědět!

(S)mějte se zatím krásně, já se jdu pokusit odprostit se od prokrastinace a dělat něco do školy, dokud se u toho neuspím :D

A. G. ッ

3 komentáře:

  1. Já s tejpováním nemám absolutně žádné zkušenosti, ale už jsem si o tom párkrát četla a velmi mě to zaujalo. Mě dost trápí pravé rameno, se kterým nikdo neví, co je. :D Byla jsem s tím u doktora, na rehabilitacích, údajně to rameno přetěžuji, ale nejsem si toho nijak vědoma. Takže možná by mi tejpy pomohly. :))
    Myslíš, že je vhodné se nejdříve informovat u doktora, nebo se prostě hned oblepit podle nějakého návodu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ramenou to taky hodně lidí nosí, co vím, ale určitě bych se nejdřív poradila s ortopedem a určitě bych to úplně napoprvé nelepila sama. Myslím, že moje kolegyně to teď nosí na rameni a naučila to manžela, takže jí to teď lepí on :D

      Vymazat
  2. už jsem o tom slyšla, musím tomu dát bod navíc za ty krásné barvičky. Osobní zkušenost zatím nemám

    OdpovědětVymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush