13. června 2013

Chalene Johnson aneb (ne)známá postava ze světa fitness


Zdravíčko!


Dnes mám pro vás článek o jedné americké trenérce, o které se podle mě u nás mezi Jillian/Bob/Shaun-fanatiky málo ví, a sice o Chalene Johnson a jejích programech. Co mě k tomu přivedlo? Rozhodla jsem se ,,okořenit" cvičební plány a sáhla jsem do svého zálohovaného archivu s videi, podle kterých jsem kdysi cvičila. Byla pěkně dlouho schovaná, protože mi zkrátka připomínala mou přežírací minulost, kterou jsem chtěla hodit za hlavu a už nevytahovat (stejně jako třeba film Návrat do budoucnosti, u kterého jsem se vůbec úplně poprvé přejedla před 5 lety a od té doby ho neviděla, ač je můj oblíbený). To asi nepochopíte, ale neumím to prostě jinak vysvětlit, jsem divná osoba :D Teď jsem zatoužila opět po kickboxu, protože mě to prostě neskuteně baví, přináší mi to obrovské množství endorfinů, uvolnění, pocit naprostého vyčerpání a spokojenosti zároveň a taky něco, co jsem chtěla oprášit :D Nuže...

K Chalene jsem se dostala přes Beachbody, které jsem začala kdysi zkoumat a které produkuje Insanity, P90X (které jsem taky vyzkoušela) a podobné programy, včetně těch Chaleneních. Protože jsem si prostě zamilovala kickbox a vše kolem, moc se mi ty její programy zamlouvaly a začala jsem je zkoušet.
Chalene je celkově příjemná a sympatická baba, když bych to měla nějak zobecnit :D Nebude na vás hulákat jako Jillian a nebude na vás dělat cukrbliky jako třeba Cassey, je taková správně trhlá, energická a ,,forever young" na svůj věk (44). Během cvičení pouští docela dobrou muziku a bude na vás vysílat tu svou energii přes počítačovou/televizní obrazovku, že vás to prostě bude bavit :D Tady jsou programy, které  jsem od ní odcvičila:

TURBO JAM

Jde o program z roku 2005, který kombinuje kickbox, posilování, tanec na celkem fajn muziku. Obsahuje oficiálně pět videí a pak další, co vyšly mimo. Z těch oficiálních:
  • Learn & Burn - aneb uč se a spaluj. Nejprve vás Chalene naučí všechny pohyby, abyste je mohli dělat správně a pak následuje 20 minut cvičení. 
  • Turbo Scuplt - 40 minut posilování problémových partií s činkami
  • 20 Minute Workout - rychlé cardio zaměřené na procvičení všech partií
  • Cardio Party - taková malá 40minutová ,,party", kde skutečně makáte, boxujete a tancujete dohromady :D
  • Ab Jam - posilování břišních partíí, nejprve 10 minut vestoje, pak 10 minut vleže
Mimo jsem si stáhla ještě:
  • Cardio Party Mix 2 - opět kickboxování spojené s tancem na 40 minut
  • Punch Kick and Jam - tenhle mě asi bavil nejvíc, taky kickboxování a tanec, kde se trochu víc kope  po dobu 45 minut :D
K programu existuje samozřejmě jídelní plán i rozpis workoutů, ale já si cvičení řadila, jak jsem chtěla. Doporučuji určitě jako okořenění workoutů, pokud třeba nevíte, co už cvičit, nebaví vás furt to samé, nebo chcete zkusit něco nového. Ke stáhnutí jsou videa na ulozto nebo přes torrent.

TURBO FIRE

Asi nejznámější a nejúspěšnější Chalenin program z roku 2011, který byl/je po Instanity a P90X ve Státech hodně populární. Je založen na HIIT a opět na kickboxu s tanečními prvky. Obsahuje videa jen o HIIT, nebo různě dlouhá kickboxová cvičení, kde 2x nebo 3x během cvičení zazní signál a budete 1 minutu makat jak šílenci. Cvičení i jídelníčky jsou rozepsány na 90 dní a dokonce existuje oficiální plán od Beachbody, který kombinuje cvičení z P90X a z Turbo Fire. Dokonce je zde i ,,5 Days Inferno Plan", který zaručuje rychlé vyrýsování během 5 dní. Turbo Fire zahrnuje hodně videí, takže je celkem pestrý:
  • Abs 10 Class - 10 minut posilování břicha, po celou dobu jste na zemi a opravdu to bude bolet :D
  • Core 20 Class - 20 minut posilování trupu, budete potřebovat expandér a hodně sil
  • Fire 30 Class - 30 minut kickboxování, během kterého 2x zazní gong a skáčete minutu jak pominutí
  • Fire 45 Class - 45 minut intenzivního kickboxování, během kterého proběhnou 3 minutové intervaly
  • Fire 45 EZ Class - méně intenzivní kickboxování bez intervalů na 45 minut
  • Fire 55 EZ Class - 55 minut kickboxování, 2x minutové intervaly, totální ždímačka :D
  • Fire 60 Class - pro pokročilé, 60 minut kickboxování, 4x HIIT intervaly
  • HIIT 15 Class - HIIT na 15 minut, kombinace nejrůznějšího hopsání, 9 intervalů po 30 sekundách
  • HIIT 20 Class - HIIT na 20 minut, opět kombinace hopsání, boxování, burpees apod., 7x 45 sekund
  • HIIT 25 Class - to samé, 8 intervalů po 1 minutě
  • HIIT 30 Class - pro pokročilé, 11 minutových intervalů
  • Sculpt 30 Class - posilování s expandérem i bez, komplexní cvičení na 30 minut
  • Stretch 10 Class - parádní protažení celého těla za relaxační hudby
  • Stretch 40 Class - kombinace jógy a strečinku na 40 minut, používá se tam posilovací guma
  • Tone 30 Class - posilování celého těla, používá se expandér i malá guma, takže parádní makačka :)
Fire a HIIT Classes jsou opravdu vysoce intenzivní cvičení, při kterém prakticky nevyjdete z anaerobní zóny a propotíte i spodní prádlo, ale zas jsou dobré na zpestření a na odreagování, nebo když máte chuť se fakt totálně zničit :D Nicméně i ten program je celkově zajímavý, lidi z něj mají skvělé výsledky (když zadáte do youtube jméno programu a ,,results", tak vám toho vyjede spousta). Navíc Chalene je milá a usměvavá a bude vám pořád připomínat, že nejste unavení, že to je jen ve vaší hlavě. Ale nejsem osoba, která by musela mít extra intenzivní cardio každý den, takže bych doporučila zařadit třeba ta Fire videa 1-2x týdně. Oficiální stránka je zde i s trailerem. Viděla jsem některá videa na ulozto, nebo můžete stahovat přes torrent. 


Chalene vydala ještě několik programů, dalším známým je např. ChaLEAN Extreme, což je něco na bázi P90X, ale vyzkoušela jsem od ní jen tyhle dva výše uvedené. Celkově mě cvičení hrozně bavila, zkusím zas nějaká oprášit a zařadit je do cvičebního plánu, abych si mé tělo moc nezvyklo na Jillian :D Možná se vrhnu i na to P90X, když o tom tak přemýšlím :)

Znáte Chalene? Zkoušeli jste nějaké její cvičení nebo zmíněné P90X? Máte rádi (kick)boxování? Určitě dejte vědět :)


Zatím se mějte fajn a užívejte krásně teplého skoro letního večera :)

A. G. 

7 komentářů:

  1. tak tu znám z turbo fire, cvičila jsem s ní chvilku to abs a v polovině skončila, fakt nářez :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Já si to už moc nepamatuju, ale vím, že mě z toho hrozně bolely svaly, že jsem to pak už necvičila nikdy :D tak to schválně zkusím!

      Vymazat
  2. Díky za tip! Dneska jsem si dala Fire 30 class a zítra zkusím fire 45 class. Chalene je sympatická a kolektiv příjemný. Navíc je to zábava. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem to ,,roznesla" dál a že se cvičení líbí :))

      Vymazat
  3. Tak to zní dobře:) Já cvičím se Zuzkou, ale ráda bych to proložila něčím jiným občas:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj..a kde sa to dá stiahnuť?..skúsila som hľadať na nete..ale neúspešne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkus uložto, hellspy, jinak stoprocentně přes torrent ;)

      Vymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush