31. května 2013

Jak zdravě a hravě přežít zkouškové


Ahoj, ahoj, ahoj!

Musím se na úvod omluvit. Nějak moc mi toho teď spadlo na hlavu, takže se s tím vypořádávám a nemám nějak na nic okolo čas. O tom ale více zítra v květnovém ,,kecacím“ shrnutí. Dnešní článek bude o momentálně probíhajícím zkouškovém! Vy, kterých se to týká, určitě víte, co zkouškové období obecně znamená a jak probíhá. Typicky člověk vstane, učí se, sem tam něco uvaří, prakticky moc nevychází ven, zkulturňuje se zásadně kvůli zkouškám nebo nákupům pro základní zásoby (i když spíš ne :D), většinou odsunuje nějaké zdravé stravování, péči o sebe a všechno další na druhou kolej, protože si organismus zaplácává spoustou kofeinu a čokolády, a ve volných i nevolných chvílích libovolně prokrastinuje a pak nic nestíhá... Za několik let na VŠ jsem stačila zpozorovat, že na konci zkouškového vypadají všichni studenti zpustošeně, unaveně, někdo o pár kilo víc, někdo míň, na každém se to nějak podepíše. Ovšem věřte nebo ne, dá se přežít i bez škod na zdraví a na těle, takže tady jsem vypíchla pár tipů, jak na to!

STRAVA!

V průběhu zkoušek je na nás studenty kladena velká zátěž, a to jak fyzická, tak psychická. Abychom na to byli pěkně fit, musíme tělu dodávat jen to nejlepší a zbytečně ho nezatěžovat nějakými ,,jedy“, jako jsou éčka, konzervanty, nasycené tuky, a měli bychom dávat pozor na příjem cukrů a dusičnanů. Doporučuje se jíst mléčné kysané výrobky, jogurty (obsahují vitamín D), luštěniny, rajčata, papriky a na podporu mozkových činností rozhodně oříšky, semínka, řepkový olej, ryby, hořká čokoláda s minimálně 70% obsahem kakaa či vaječné žloutky, které obsahují lecitin. Je vědecky dokázané, že nenasycené tuky, vitamín D a lecitin podporují funkce mozku a člověk se pak lépe soustředí, necítí se unavený a celkově lépe se mu učí. Důležité jsou také potraviny obsahující vitamín B (maso, mléko, vejce, celozrnné pečivo, zelená zelenina), který je důležitý pro paměť. Pro její zlepšení se doporučuje zařadit do jídelníčku např. borůvky, jahody, špenát, brokolice nebo česnek. Rozhodně bychom se měli vyvarovat alkoholu, nepřejídat se a nejíst nic špatně stravitelného. Stravovací návyky některých studentů jsou celkem katastrofické a z nervů ve zkouškovém si člověk může organismus ještě víc rozházet. Mám třeba kamarádku a ta pravidelně o zkouškové shodí kolem 8 kilo, protože prý nemůže jíst. Pak ovšem během léta přibere zpátky klidně 12 a diví se tomu. Někdo se zase u učení přejídá čokoládou a cukrem, lije do sebe Redbully jeden za druhým v domnění, že ho to povzbudí a bude mu to více pálit, a naopak přibere. Podle mě ani jeden z těchto příkladů nemůže v klidu studovat, když nemá pořádnou energii a tělo jede jen na jakýsi ,,nouzový“ režim. Takže buďme racionální a volme zlatou střední cestu :)

TEKUTINY!
Čím větší zátěž, tím je potřeba více tekutin na regeneraci organismu, takže o zkouškovém to platí dvojnásob. A protože má tělo se stresem z učení co dělat, nedoporučuje se ho zatěžovat dalšími stresy v podobě cukrů a éček, na kterou by muselo vydat další energii. Dobré je mít u sebe vždycky lahev s vodou, popíjet zelený čaj bohatý na antioxidanty a v horkých letních dnech si můžeme třeba pitný režim zpestřit tím, že si dáme vychladit vodu s ledem a šťávou z ovoce. Výborné jsou grepy, limetky, pomeranče, zkrátka vitamín C. Denní přísun tekutin by se měl u průměrného člověka pohybovat kolem 2,5 litrů a převážně z čisté vody, plus to, co ,,vypotíme“ při fyzické námaze, plus v teplém počasí to, co ,,vypotíme“ navíc :D A populární káva? U té platí jednoduchá rovnice: 1 šálek povzbuzuje fyzickou i psychickou aktivitu, 2 pomáhají koncentraci, při 3 šálcích už záleží na individuální reakci na kofein a větší množství kávy je pak problematické. Může to způsobit vyšší podrážděnost. Více než 6 káv denně navíc může vyvolat úzkost nebo jiné negativní emoce. K tomu všemu jistě víme, že káva odvodňuje organismus. Pozor na to a hodně pít, pít, pít!

SPÁNEK!
Nejdůležitější lidské ,,dobíjení energie“ probíhá během spánku. Takže ho rozhodně nepodceňujme! Pokud se učíme, dostáváme do sebe velké množství někdy až moc abstraktních informací a právě ve spánku se s nimi mozek vypořádává, třídí je, vytváří s nimi propojení, převádí je do dlouhodobé paměti. Navíc prý pokud student spí méně než šest hodin denně po dobu delší tří dnů, mohou se dostavit negativní emoce, ale i lehčí dysfunkce některých orgánů, například žaludku. Osobně nechápu lidi, co se dokážou užit v noci a ,,jedou“ na Redbullech nebo kafi. Kamarád právník se takhle učí a přijde mi, že žije snad v jiném časovém pásmu :D Já jdu prostě radši brzo spát, ráno si přivstanu a jsem produktivní přes den, večer mám zkrátka útlum. Pokud se tu najde nějaká ta noční sova, tak mi prosím vysvětlete, jak to můžete v noci zvládat, děkuji :D

FYZICKÁ AKTIVITA!
Jasně, taky se mi nechce nic dělat, mám toho po krk a jsem z toho vyčerpaná. Nicméně je potřeba mozek okysličovat a dodat tělu endorfiny, aby bylo v pohodě a správně fungovalo :) Nemusíte jít zrovna zvedat činky s Jillian nebo se mučit u intenzivního HIIT, když se vám nechce. Ve zkouškovém rozhodně udělá lepší službu třeba svižná procházka na čerstvém vzduchu s oblíbenou hudbou v uších. Nebo běžte jen tak doma vyběhnout schody, udělejte si mezi učením pár dřepů, vezměte ven chlupaté mazlíčky, sebemenší fyzická aktivita je rozhodně na místě. Bez pohybu totiž vzniká při metabolismu více meziproduktů, například kyselina mléčná ukládající se ve svalech. To pak způsobuje větší únavu organismu. I ve zkouškovém se tedy člověk musí nějak fyzicky vybít, urychlit metabolismus, přeměnit meziprodukty v jednoduché látky a vyloučit je z těla ven. V tomhle počasí venku to sice moc na procházky nevypadá, ale doufejme, že se to zlepší :)

Posilování o zkouškové :D
PSYCHICKÁ POHODA!
Aneb to nejdůležitější nakonec. Učení nám na psychické pohodě rozhodně nepřidá, takže se musíme o to více duševně osvěžovat :) Důležité je mít kolem sebe příjemné prostředí, dostatek světla, klid při jídle, dělat si krátké (ehm…) pauzy, když se už cítíme přetížení, a věnovat se v té chvíli jen nějakým takzvaně ,,vypatlaným“ činnostem. Negativní emoce totiž proces učení značně ovlivňují, člověk neudrží pozornost a naučí se velké kulové. Já osobně to praktikuji tak, že zahodím lejstra a jdu s chlupáčem ven, po obědě a po večeři se chvíli natáhnu na gauč a koukám na mé oblíbené Přátele (jeden díl má 20 minut, takže ideální, pokud teda u jednoho dílu zůstanu :D), které teď sjíždím asi po dvacáté, nebo jdu na chvíli třeba uklízet při nějaké hudbě a zpívám si nahlas, u toho člověk taky nemusí přemýšlet :D

Důležité taky je dělat všechno s pozitivním vědomím, že to zkrátka dělám dobře a že mi to prospěje. Skutečně pak působí jakýsi placebo efekt, který pak kladně ovlivňuje i metabolismus a nakonec i to, jak zkouška dopadne ッ

Výstižné :D

A co vy? Máte nějaké triky, co vám o zkouškové pomáhají nebo ulehčují učení? Používáte třeba někdo nějaké potravinové doplňky na učení?

Zatím se (s)mějte a užívejte páteční odpoledne, ať už zkouškové máte, nebo ne! :)

A. G. 

7 komentářů:

  1. Hezky napsáno :) Já už mám zkouškové víceméně za sebou - uběhlo to, ani nevím jak, 10 dní jsem skoro nevnímala čas a učila se na 5 zkoušek :D Ještě mě teda má čekat 1, ale to až tak za pár týdnů, jelikož matikář už 3 týdny není schopný mi zapsat zápočet, abych na zkoušku mohla :D Taky jsem cítila, že to s jídelm bylo občas trošku horší - buď jsem na něj zapo,mínala a pořád ho odkládala nebo jsem se naopak cpala sladkým na nervy :D Ale jinak nic strašného, bylo to tedy horší než v zimním semestru, ale přežila jsem :)

    Taky nechápu lidi, co se učí po nocích, já klidně vstanu v 5, ale večer už můj mozek nepracuje :D A žádné doplňky neberu - ani ty redbully, kávu tak jako vždy 1-2 šálky denně. Co mě ale celkem nakoplo byl čaj matcha, který jsem si oblíbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně už máš po? :o To ti moc gratuluji a šíleně závidím, mně to ještě ani pořádně nezačalo a do 25. června ještě neskončí :/ Já mám většinou taky problém s tím, že na jídlo zapomínám, ale rozhodla jsem se tentokrát, že si udělám na každý den přesný časový plán (tabulky a barevné fixy, to je moje :D), takže se podle něj budu řídit, abych nastolila nějakou sebedisciplínu, jinak jsem hroznej prokrastinátor :X

      To jsem ráda, že v mezi těmi ,,denními sovami" nejsem sama :D Na ,,Mačatý" už si dlouho brousím zub, co jsem o něm četla u tebe na blogu, tak až přijde výplata, hned na něj dojde a vyzkouším :))

      Vymazat
  2. Můj přítel se učil na maturitu skoro celej den a vážně nic jinýho nedělal - snědl toho víc než normálně, měl ještě větší hlad, protože mu prý mozek hodně pracoval a já tomu i věřím, že to možné i je, aneb jiný druh zátěže pro tělo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si taky myslím, že je to větší zátěž ;)

      Vymazat
  3. Jé ty z toho zkouškového děláš kovbojku :D Já jsem teda nikdy nezazanamenala, že by zkouškové lidi nějak tělesně poznamenalo..
    A já zase nechápu, jak si někdo může nastavit budíka a vstávat brzo, aby se mohl učit! :D Mně to večer vyhovovalo, celý den jsem to odkládala, tak večer jsem už musela :D navíc byla tma, klid, pohoda, pak jsem to většinou kolem 11 zabalila, koukla na seriál a šla spát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ono je to asi jak kde a jak u koho, ale na mojí škole je to celkem drsný, na učení toho mám fakt hodně ;)
      jo, to odkládání znám taky, ale večer už se prostě učit nemůžu :D

      Vymazat
    2. myslim, že je to teda hodně o tom, na jaké škole jsi, opravdu, třeba na lf bys s tvým učením dlouho nevydržela.. :D.. tam se člověk učí téměř každý den a o zkouškovým prostě sedí na p*deli.. a to nekecám, jinak to prostě nejde:/.. a když tohle provozuješ přes měsíc v kuse, tak se to většinou nějak projeví.. ale určitě s tím jde něco dělat a hlavně taky si jít občas zaběhat s vyběhnout tu čokošku.. :D

      Vymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush