27. dubna 2013

POD LUPOU: Inlajn skejtynk je IN!

Zdravím blogový lid!


Protože už je venku krásně a nádherně (a taky proto, že je pátek večer a mně se nechce učit a všechny dnešní seriály od Vampire Diaries, přes Glee, po Big Bang Theory jsem už zkoukla), rozhodla jsem se napsat menší teoretický článek o mém snad jediném sportu kromě občasné cyklistiky, který se se mnou ,,veze" odmalička, a to je in-line skating, aneb česky prostě bruslení :D Pamatuji si, jak jsem dostala své první brusle! Byly křiklavě žluté s oranžovými přezkami a měly dvě řady koleček, lezlo se do nich normálně v botách a byla jsem z nich unešená (ilustrace na obrázku vedle). Tak nějak se díky těmto bruslím zjistilo, že na sporty, kde nemusím spolupracovat s ostatními, nejsem takový poleno! Válela jsem totiž potom i na ledních! No a pak jsem obdržela své první in-liny v barvě růžové a myslím, že dokonce s Barbie, a už jsem se doslova vezla. Nekonečné dny strávené objížděním našeho mini-sídliště s kamarády, hrajíc si na policajty a zloděje... Jo, to byly časy! :) Další můj dojemný příběh ,,Jak jsem se skamarádila se svými dosavadními inlajny" si nechám na jindy, možná přijde vhod někdy na pobavení :D Teď už ale k tomu, jak využívám inlajny teď!



TEORETICKO-HISTORICKO-NUDNÁ ČÁST

In-line bruslení je v dnešní době populární sport, který se rozšiřuje po celém světě. Používají se k němu brusle (jak jinak :D), které mají umístěná kolečka v jedné řadě. Podle velikosti koleček se pak rozlišuje, na jaký druh bruslení se používají.
První brusle vznikly již v roce 1760 v Belgii a představovaly jakýsi kovový pás se dvěma kolečky. Když se na nich jejich vynálezce ,,vysekal", začalo se pracovat i na nějakém brzdném systému a o několik let později byl skutečně na světě. Následovaly pak různé vynálezy bruslí, které si jejich inventoři nechávali patentovat. Ovšem úplně první in-line brusle se objevily až v roce 1960 u našich tehdejších brátů soudrugů v eseseser, kde je používali rychlobruslaři. In-line boom začal až v 80. letech, kdy kolečkáče prvně začala masově vyrábět společnost ,,Roller Blade" a od té doby vlastně boom stále trvá.
Různé druhy koleček
Dnes už máme několik speciálních druhů inlajn bruslení, například hokejové, rychlobruslení, freestyle a fitness (které asi provozuje většina z nás), agresivní (tríčky na zábradlích apod.) a doslova speciální (sjezd, alpine slalom a další šílenosti).
Podle účelu využití se také liší kolečka bruslí, např. závodní mají kolečka velká a pevná, aby to pěkně rychle jezdilo, freestylové mají kolečka menší a mají brzdu.

JAK BRUSLIT?
Je zvláštní, že spousta lidí v mém okolí bruslit neumí :D Pokud chcete začít, doporučuji tenhle NÁVOD, VIDEO níže, nebo stačí jen správně zagooglovat, jako je to dneska se vším. Nicméně osobně radím učit se na bruslích s někým, kdo to opravdu umí, aby vám případně pomohl na nohy (je více než pravděpodobné, že ze začátku budete padat). Hlavně je důležité naučit se brzdit (já se to učila doma na chodbě, taky veselá historka :D). To byste se měli naučit hned jako druhou věc poté, co se poprvé rozjedete! Věřte mi, správné brzdění dokáže zachránit hodně včetně zubů!


VÝBAVA
Pokud vyrážíte do terénu na inlajnech, je dobré se pořádně vybavit. Já si vždycky beru samozřejmě brusle (Tempishky, už 4 roky spolehlivě jezdí, holky moje), parádní dlouhé ponožky, nějaké dry sportovní triko a batoh, ve kterém tahám mobil, sluchátka, vodu v postranní kapse, na dlouhé jízdy proteinovou tyčinku, kapesníky, sluneční brýle a pak samozřejmě boty. Samosebou z hlediska bezpečnosti je vhodné si vzít chrániče na kolena a na lokty, helmu a polštářek na prdýlku, ovšem pokud se nechystáte někam do divočiny, ale na normální asfaltku, nebude jich třeba. Prevence je tedy prevence, ale je to na uvážení každého z nás.

ÚDRŽBA
Kromě toho, že kvůli různému nevoňavému odéru z výplně bruslí bychom měli tuto část občas vyprat, je třeba vyměňovat kolečka, když se ,,ojezdí". Když je máte sjeté jen z jedné strany, poprvé je můžete jen vyměnit z levé na pravou a naopak (a pořádně utáhnout! - taky funny story), ale pak už to asi bude chtít pořídit nové. Taky brzdu je třeba kontrolovat, pokud ji celou sedřete, samozřejmě by bylo moudré ji vyměnit, jestli se nechcete někde zabít, že.

KAM VYRAZIT NA INLAJNOVÉ DOBRODRŮŽO
Co bydlím opět v rodném městě, seběhnu nebo sjedu vždycky k nám do parku a jezdím tam. Občas si musím během prvního kolečka odstranit větve z cesty, ale jinak je to oukej. Pro Pražáky můžu z osobní zkušenosti doporučit Ladronku (tam jsem se něco nabruslila, měla jsem kolej hned u ní), Stromovku nebo mou nejoblíbenější trasu Podolí-Zbraslav, kde jedete podél Vltavy a je to moc fajn, pokud tedy jdete ve vhodnou denní dobu, kdy tam po cestách lítají dětičky a vy musíte jezdit jak šnek. Taky jsem se jednou nějak ocitla v Mostě na Matyldě a ani tam to nebylo špatné. Pokud chcete najít trasu někde u sebe v kraji, doporučuji stránku nabruslich.cz, kde najdete hodně užitečných informací, dokonce aktuální informace z tras, akce, in-line seznamku aj. :D
Na drahách je žádoucí řídit se pravidly ukázněné a zejména obezřetné jízdy před těmi, jenž pravidla nerespektují. Kolikrát se mi takhle před nosem prohnali nějaký puberťáci nebo spratkové, že jsem to jen tak tak ubrzdila. Jedna kolegyně si dokonce takhle díky nějakýmu šikulovi zlomila ruku. Takže bacha na bezohledný magory!

Ladronka na Vypichu v Praze
Osobně prostě inlajny miluju! Chodíme často s kámoškou, vždycky drbeme a drbeme a zjistíme, že jezdíme třeba 2 hodiny :D Ale nejradši jezdím sama, pěkně s nějakou muzikou v uších, ofoukává mě větříček, člověku to odvane všechny starosti pryč, krásně si pročistí hlavu a ještě udělá něco navíc pro své nožky, zadeček a srdce. Bruslení je totiž pořádné cardio! I když se už asi o cardio nejedná, když jedete jako já, blázen a ďas s tepem 170-180 :D Nicméně za sebe in-lajny doporučuji. Pokud jste třeba odpůrci kola nebo běhu, brusle jsou ideální pohyb na čerstvém vzduchu. Přeci nebudeme pořád zavřené v posilce nebo doma v obýváku u Zuzky a Jillian, že jo?  ;)

A co vy? Inlajnujete/neinlajnujete? Jaký k tomu máte vztah? Kde bruslíváte? Máte taky nějaké veselé historky? :D

Zatím vám přeji pěkné probruslení páteční nocí a sobotním ránem :))

A. G. ッ

7 komentářů:

  1. inliny miluju, odmalička! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. na in-line jsem jezdila párkrát jako malá po chodbě doma a pak trošku venku, ale docela se toho bojím, aneb kamínek sem kamínek tam a šup letim na zem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, kamínky jsou mršky, ale není vůbec proč se toho bát :))

      Vymazat
  3. škoda,že u nás není kde jezdit..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt není? ani někde poblíž, kam by se dalo zajet? :-O

      Vymazat
  4. bruslení je boží! minulý rok jsem chodila bruslit skoro každý den na hoďku a půl.. strašně se mi zpevnil zadek a nohy! :D bruslení mě baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, zadeček a nohy, to je oč tu běží :D

      Vymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush