16. srpna 2012

Pod lupou: QUINOA

Zdravíčko!


V dnešní rubrice Pod lupou jsem se rozhodla prozkoumat quinou. Jednak proto, že vlastně sama nevím, nač je dobrá a proč, a jednak proto, že se mi dostala do ruky výborná Bio kuchařka, kde jsou s ní samé fantasticky vypadající recepty a kterou nám kolegyně v práci naskenovala, takže jsem si quinou hned běžela koupit a o víkendu budu dělat hokusy pokusy v kuchyni. Takže Vám ji představím a přidám receptík :)
Quinoa (čti kinoa) neboli merlík chilský, je nenáročná a odolná vysokohorská plodina. Obyvatelé andské oblasti Jižní Ameriky ji pěstují téměř 6000 let a přestavovala od nepaměti hlavní složku jejich potravy. Indiáni dokonce nazývali quinou ,,matkou všech obilovin" a byla pro ně posvátnou rostlinou. Není divu, jen málokterá rostlina dokáže přežít v tak drsných podmínkách a v takové nadmořské výšce. Dokonce i to jméno zní tak nějak mocně a indiánsky, nemyslíte? :)
Nutriční hodnoty:
Zrna quinoy mají vysokou nutriční hodnotu a mimořádný podíl bílkovin (až 15,6 %), minerálních látek a mastných kyselin. Jsou zdrojem vitamínů A, B2, E a dokonce vitamínu C. Z minerálních látek jmenujme vápník, železo, měď, fosfor, hořčík, zinek, draslík aj.
Léčivé vlastnosti:
Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 prospívá quinoa lidem trpícím migrénami a jako celozrnná potravina obsahující vlákninu pomáhá také se snižováním krevního tlaku, s prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním , rakovině nebo cukrovce. Podle čínské medicíny prospívá potom celému tělu, zvlášť ale ledvinám, na něž má quinoa energizující účinek
Quinoa neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Navíc je lehce stravitelná. Vyvážený poměr látek ji činí vhodnou potravinou jak pro kojence a malé děti (zvýšený obsah aminokyselin), tak pro pacienty trpící celiakií či různými alergiemi. Pro vysoký obsah hořčíku a železa je vhodná i jako prevence chudokrevnosti.

Způsob přípravy:
Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Pro jednoho člověka je většinou adekvátní množství kolem 60g. Při přípravě dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoi na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a vaření zabere do 15 minut. Že je quinoa hotová poznáte podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčkách je patrná struktura připomínající rybí oko (ok :D), střed a okraje jsou tmavší a pevnější, zbytek je průsvitný. Správně uvařená quinoa trochu připomíná kuskus, ale na rozdíl od něj lehce křupe pod zuby.
Quinoa aneb ,,SUPERFOOD"
Quinou lze používat podobně jako rýži nebo kuskus. K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu. Lze ji připravovat i jako sladkou, například jako kaši. Vychlazenou s medem a ovocem ji můžete podávat jako zdravou snídani či netradiční dezert.


Koupit ji můžete kdekoli v Bio potravinách nebo v DMku od Alnatury (na tuhle značku si mimochodem taky brzo posvítíme) a stála, myslím, asi 70 Kč. 
A teď už jeden recepis, který vyzkouším o víkendu:
Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou
Na 4 porce budeme potřebovat:
  • 250 g quinoy
  • 200 g bílé rýže
  • 1 l vody
  • 1 kg sezónní zeleniny (např. 5 cibulí, 4 rajčata, 3 papriky nebo cukety, v zimě můžeme přidat mrkev nebo petržel... fantazii se meze nekladou :))
  • 8-10 stroužků česneku
  • 1 PL soli
  • 1 PL čerstvě mletého pepře
  •  cca 50 ml olivového oleje
  • na dochucení pak 2 lžíce citronové šťávy, bazalka nebo dobromysl, můžeme zapéct i se sýrem
Postup:
  1. Očistíme si zeleninu a nakrájíme ji na velké kusy (v receptu je to teď detailně popsáno i s rozměry, ale podle mě tohle nebudou číst děti ze školky nebo někdo, kdo v životě nic nekrájel :)). Smícháme ji s olejem, solí, prolisovaným česnekem a pepřem a dáme v hlubokém pekáči do trouby.
  2. Pečeme na 200°C cca 20 minut zakryté, dalších 20 minut pečeme na 180°C bez pokličky. Letní zeleninu je lepší přidávat později, aby nám nenabyla blátivé konzistence. Pečeme tak dlouho, dokud nebudeme mít krásně upečenou měkkou zeleninu se šťávou (cca 3/4 hodiny).
  3. Mezitím propereme quinou a rýži a dáme společně vařit do vody. Vůbec nevadí, když bude rýže trochu rozvařená. 
  4. K zelenině do pekáče pak přimícháme uvařené obilniny a dochutíme citronem, bylinkami a případně pepřem. 
  5. Lze servírovat rovnou nebo ještě zapéct se sýrem (Eidamem nebo parmezánem). 
Dobrou chuť! 

4 komentáře:

  1. Ahojky, narazila jsem na tvuj blog. Chci se zeptat. jestli Fat Stove Gel opravdu pomáhá? Nebo je to zase jen reklamní výmysl a taky jsem si říkala, ze bych mohla nějaký to kilčo k doladění postavy shodit tak jsem se chtěla zeptat, jestli by jsi nevedela o nějakým vhodním protejnovým napoji na hubnutí? Co třeba tento ? - http://slimshop.cz/193-atp-new-slim-dieta-350-g-banan-8594032105342.html. Moc se v tech protejnových nápojech nevyznám :) Nejde i o svali a o to aby mi pomohli se snižením váhy :) . Předem moc děkuji za radu :) Jane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj:)
      Fat Stove gel jsem použila asi 3x a připadalo mi, že se pak při cvičení o hodně víc potím a že mám víc energie. Pak jsem to s ním vzdala, protože je chuťově fakt odporný, ale když už tady tu lahev mám, tak ji dokončím, takže výsledky snad přijdou :D Měla jsem předtím L-Carnitine, ale s tím jsem nepociťovala žádnou změnu.
      Jinak s tímhle e-shopem ani s proteinem zkušenosti nemám, nakupuji na ronnie.cz a protein používám jako doplněk stravy tenhle: http://obchod.ronnie.cz/s-2195-professional-wpc-80-sacek-zdarma.html - čoko-kokos, je moc dobrý a má super složení ;)

      Vymazat
  2. nebo jeste jsem našla toto http://spalovace-tuku.heureka.cz/celius-fit-and-slim-480-g/galerie/?obrazek=a5787c28a34f59d5e52579fdadb605e3

    samozdrejme pokud máš nějaké jiné skušenosti s jným přípravkem budu ráda za radu :)

    OdpovědětVymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush