6. srpna 2012

Pod lupou: AVOKÁDO!

Ahoj všem!
Poslední dobou jsem si zamilovala avokádo jako přísadu do salátů, pomazánek aj., a tak jsem se rozhodla ho Vám (i sobě) prozkoumat a přiblížit a přidat jeden receptík, který jsem o víkendu kuchtila k obědu.


Původ
Avokádo je ovoce (pozooor!) pocházející z Jižní Ameriky a je plodem hruškovce přelahodného. Začalo se používat přibližně ve 3. století př. n. l. v Mexiku,  Aztékové ho dokonce používali jako afrodiziakum :) Poté ho Španělé rozšířili v průběhu zámořských objevů do Evropy a dále.

Vůně a chuť
Existuje několik druhů avokáda. Ten nejznámější má hruškovitý tvar, hladkou slupku a zelenou barvu.
Zralé avokádo má měkkou máslovitou dužinu, která má lehce oříškovou příchuť.
Pokud vybíráme avokádo v obchodě, zkontrolujeme, zda je zralé (měkčí, ale ne příliš), popř. ho doma necháme při pokojové teplotě změknout. Také kontrolujeme slupku, jestli na ní nejsou skvrny nebo známky plísně.

Výživné látky a kuchyňské použití
Správné zpracování avokáda vypadá takto: Plod omyjeme, podélně rozkrojíme a vyjmeme pecku. Lžící vydlabeme dužinu a ihned ji zakapeme citronem, aby nezešedla a nezhořkla. 
Díky máslovité konzistenci dužiny lze avokádo použít jako náhražku másla. Obsahuje totiž až 20 % tuků, jež jsou mnohem lépe stravitelné i pro děti a jež představují hlavně zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. 

Avokádo je také základní složkou jídelníčku vegetariánů a sportovců. Dá se využít k přípravě pomazánek, dresingů, salátů, past, zákusků, polévek ale i k přípravě chleba nebo jako hlavní jídlo. Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Např. na Taiwanu se konzumuje avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj.

Význam má avokádo i jako zdroj bílkovin. Doporučuje se např. kojícím a těhotným ženám, opět vegetariánům, lidem trpícím únavou nebo pro rekonvalescenci a celkové posílení organismu.
Dalšími důležitými látkami v tomto ovoci jsou karoteny a vitamin E, silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a mají velmi kladný vliv na stav naší pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména pyridoxin - B6 a thiamin - B1. Z minerálních látek v něm pak najdeme např. měď, důležitou pro krvetvorbu, metabolismus cukrů a naše mentální zdraví a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a udržuje naše srdce v kondici. 


Avokádo snižuje hladinu inzulinu, pomáhá s hubnutím a povzbuzuje náš mozek

Často panuje mylná představa, že vysoký obsah tuků dělá z avokáda vysokokalorickou potravinu, přispívající k nadváze. Většina tuků v tomto ovoci je ale na bázi nenasycených mastných kyselin, které jsou tělem využívány k důležitým procesům a syntézám, takže se na rozdíl od tuků nasycených neukládají. Při snaze zhubnout je chválihodné snížit příjem živočišných tuků, naše tělo však tuk potřebuje a právě nenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležité.
Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm i tzv. manózu, která je formou monosacharidu, jež je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie, přispívá tedy k našemu mentálnímu zdraví a psychické pohodě.

Mezi všestranné využití avokáda patří i péče o pleť. Platí totiž, že jak jeho vnitřní konzumace, tak jeho aplikace na kůži na ni mají blahodárný vliv např. u suché pleti nebo v boji proti vráskám. 

Takže neváhejte a kupte avokádo! Můžete si udělat skvělý salát, nebo pomazánku a zbytek využít třeba  na pleťovou masku.

A teď ten slibovaný recept! Pojmenovala jsem ho Výživný barevný kuřecí salát, protože výživný i barevný fakt je :)

Budete potřebovat: 2 lžičky dijonské hořčice, stroužek česneku, šťávu z půlky citronu, špetku soli, 120g kuřecího prsa, cca 100g cherry rajčátek, půlku avokáda, menší červenou cibuli, 2 hrsti rukoly, lžičku olivového oleje, půl lžičky balzamika, sůl, pepř

Postup:
Maso si naložíme na zhruba půl hodinky do směsi hořčice, prolisovaného česneku, soli a citronové šťávy. Na salát smícháme rozpůlená rajčátka, pokrájené avokádo, nasekanou cibuli a rukolu a dochutíme solí, olivovým olejem a balzamikovým octem. Kuřecí maso opečeme na pánvičce a poklademe na salát. 
Dobrou chuť! :)

Dělala jsem už i pomazánku, kdy jsem jen utřela avokádo s Žervé a kapkou citronové šťávy a namazala na celozrnný plátek, je to fakt bašta! :)


Tak snad jsem Vás svým vyčerpávajícím infem o avokádu neuspala :)

8 komentářů:

  1. Tohle je opravdu dobrý článek :) Tady u nás ve městě avokádo vůbec není, ale až na něj narazím, tak si ho si ho koupím a vyzkouším nejspíš ten tvůj recept, vypadá fakt skvěle! :) a taky si z něho udělám masku...jinak koukám, že mě máš ve sledovaných, tak já si tě jdu taky přidat :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji :)) Teprve s blogem začínám, tak se snažím to tu nějak oživit :D Jinak v každém supermarketu by avokádo měli mít, neměl by být problém ho sehnat :) A co nejsrdečněji vítej u mě na blogu! :D

      Vymazat
    2. já si ho koupím až budu zase jezdit do školy :) tam ho všude mají, ale jsem z malého města a tady to není nikde :D

      Vymazat
    3. Jo táák, to znám, taky jsem z menšího prdelákova a takovéhle věci kupuju v Praze :D

      Vymazat
  2. Spálený tuk mi počítá sporttester :) I když si nejsem jistá jak přesně, protože 1 gram tuku má prý 9 kcal. Ne vždy to podle sporttesteru vychází ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to je zajímavý, to máš prima sporttester :) Můj se zmůže akorát na měření a občas i pípne, když přejdu do jiné zóny, jinak se na něj moc spoléhat nedá :D Ale taky ho mám přes rok, asi už dosluhuje, chudák stará :D

      Vymazat
  3. avokádo miluju v sushi, ale samotné jsem ho ještě nikdy neměla, už dlouho si ho chci koupit a udělat pomazánku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, v sushi? Tak to zní víc než dobře! Ještě jsem teda nikdy žádné neochutnala, ale mám na něj jen samé pozitivní reference, tak snad na něj někdy dojde :D Avokádo určitě doporučuji, často i bývá v akci v Albertu nebo v Bille, stojí okolo 20 Kč ;)

      Vymazat

Ráda odpovím na jakýkoli váš názor, připomínku či dotaz. Pochvaly mě potěší a kritika je občas taky třeba :)
Díky,
P. ッ

© 2012-2017 by Papush